NOTÍCIES
26/11/2013
“VANAKKAM. Diari d'una estada inoblidable a Vedanthangal”
FLM

Em dic Jaume Ortega Alcaide, i vaig néixer el 17 de setembre de 1992. Vaig estudiar des dels 6 anys fins els 18 a l’escola La Salle Bonanova, a Barcelona. Ara sóc estudiant de medicina a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

D'on va néixer la necessitat de marxar cap a Vedanthangal (Índia) a l'estiu?

Doncs bé, tot sorgeix de la reflexió del propi estil de vida i del sentit que volem que agafi aquest últim. Donant voltes al concepte de “ésser afortunat” vaig arribar a la senzilla conclusió que el fet d'estar en una posició més bona, més afavorida i amb més possibilitats que moltíssima gent contemporània separada per quilòmetres em convertia en un deutor, tenia i tinc un deure amb la humanitat (i això els inclou, sens dubte) per aportar-los el màxim dins les meves possibilitats a través dels recursos que obtingui i els coneixements que vagi adquirint.

Així doncs, i com amb el meu germà, Joan, i la seva companya, Núria, compartíem mentalitat vam decidir fer realitat aquest desig que dúiem dintre. Vam contactar amb en Lluís, director de Laia Foundation, extraordinària persona i resident a la Índia: tot van ser facilitats per accedir-hi i participar-hi.

Què hi vàrem fer?

Durant l'estada vam realitzar tasques d’educació a les escoles de reforç de la fundació, activitats lúdiques amb els nens de les escoles del govern i sanitàries pel que fa a la presa i registre de dades de talla i pes dels nens del poble.

Vam rebre molt més del que vam ser capaços de donar, els somriures dels nens en mirar-los als ulls, l'afecte creat amb la gent del poble (nens, professors i treballadors de la fundació, la família que ens alimentava i tots amb els quals vam conviure), la complicitat establerta amb ells i la sensació de formar-ne part, van fer de l'estiu passat una experiència inoblidable i enormement transcendental en la meva vida.

Publicació del llibre “VANAKKAM. Diari d'una estada inoblidable a Vedanthangal”

Cada dia, quan es feia de nit i ja descansàvem pel dia següent, anava redactant les cròniques del dia: un escrit de l’experiència que dia rere dia anava omplint el meu cap de noves perspectives i el meu cor de profund afecte i felicitat. Vaig pensar que m'agradaria guardar tot el viscut, a més de en el record, en un document escrit al qual sempre pogués accedir.

Quan vam tornar, les persones a qui havia estat enviant les cròniques (família i amics propers) em van comentar que transmetien prou les sensacions i emocions que vaig viure i em van suggerir publicar-ho.

Des de llavors vam tenir aquesta fixació, aquest objectiu. Publicar aquestes experiències tenien sentit en tres horitzons: d'una banda per engrescar a gent amb mateixes inquietuds a saltar de la cadira i llençar-se a viure l'aventura que sempre han desitjat, d'altra banda era una opció per fer difusió de la fundació allà on arribés el llibre i finalment també era una via de finançament donat que tot el benefici derivat de la seva venta seria dedicat única i exclusivament als projectes del poble.

Ens vam posar en marxa, vam contactar amb: ex-professors de l'escola que van donar un cop de mà en la correcció, consells de distribució, motivació i il•lusió pel projecte; ex-voluntaris que es van oferir pel disseny de la portada i, finalment, una editorial online per fer-ho definitiu i tangible.

El contingut del llibre és un cos en format diari de tots els dies que vàrem passar al poble del sud-est de la Índia (Vedanthangal), i tres annexes: un de descripció dels personatges que més apareixen durant la narració, un recull de fotos d'un any després de la primera experiència en els camps de treball d'aquest estiu i finalment unes pàgines d'informació breu i senzilla sobre la fundació (via de contacte i descripció dels projectes que s'estan duent a terme).

Gràcies a l'ajuda de tots i el suport de la idea per part de Laia Foundation, el projecte s'ha duut a terme i ha tingut èxit. La rebuda a l'Hospital Germans Trias i Pujol, a l'escola La Salle Bonanova, i a l'Hospital de la Vall d'Hebron ha estat fantàstica, a més de la venta ambulant a aquells que han sol•licitat un exemplar. Tot plegat ens ha obligat a encarregar una 2ªEdició del llibre per continuar amb la distribució del mateix.

 
Associació VEDANTHANGAL SANGAM. Carrer Sant Pere, 112, 08911 Badalona (Spain), NIF G65523508. . info@laiafoundation.org