NOTÍCIES
27/08/2014
Revisió oftalmològica bàsica a Vedanthangal
FLM


Durant el camp de treball de l'any passat (2013) ens vam adonar que hi havia algun nen amb evidents problemes de visió que perjudicaven el seu aprenentatge i quedaven enrere respecte els seus companys de classe.

Així doncs, i amb la col·laboració de doctors i doctores de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol del Servei d'Oftalmologia, vàrem elaborar un protocol de cribratge senzill per tal de detectar possibles anomalies reversibles.

L'objectiu final és fer un filtre ampli dels nens que tenen alta probabilitat d'anormalitat en la visió per tal que siguin estudiats posteriorment en una consulta d'oftalmologia amb metges locals.

El protocol està constituït per:

- Test de Pigassou amb l'objectiu de classificar els nens en funció del rang d'agudesa visual, ull per ull.

- Test de Hirschberg i Cover-Test amb l'objectiu de identificar, si n'hi ha, tròpies o fòries.

Aquesta activitat s'ha dut a terme amb els nens de la llar d'infants de Laia Foundation a la classe UKG (P-5), els de 4-5 anys, amb l'ajuda comunicativa indispensable de les professores del respectiu grup, la Priya.

Els resultats han estat que 11 dels 23 nens presenten algun tipus d'anormalitat segons els criteris que vàrem establir de derivació a consulta d'oftalmologia:

1) Agudesa Visual (AV) inferior a 0,5 a los 4 anys, 0,6 a los 5 anys i 0,8 als 6 anys.

2) Asimetries entre els ulls >o= a 0,2

Un dels nens en concret, comentant-ho a través de fotos realitzades durant la revisió amb la Dra Monés de HUGTIP, se sospita que pugui presentar una endotropia acomodativa per hipermetropia que es corregiria amb ulleres graduades.

S'ha intentat fer-ho també amb els der LKG (P-4) que són els de 3 anys i mig però ha estat impossible avaluar l'AV per manca de comprensió a pesar de molts esforços de la professora, la Shanti i dels voluntaris. Així doncs, es farà el cribratge l'any vinent. D'aquesta classe s'ha avaluat només les tròpies i fòries i han resultat normals.

El dia 7 d'agost vàrem agafar un vehicle amb les dues professores de la llar d'infants i els 11 nens que havien sortit amb alguna problemàtica segons el protocol. Vam arribar al Rajan Eye Care Hospital cap a l'hora de dinar. La nostra arribada va coincidir amb la de Julius Karunakaran que havia agilitzat i facilitat tot el procés.

Vàrem menjar a l'hospital abans de la revisió dels metges amb l'enorme hospitalitat de l'staff del centre. Just acabats de dinar va començar el check exempta de cost, pel sentit benèfic del cas. Les metgesses i infermeres van mirar un per un l'agudesa visual amb aparells més sofisticats que els que nosaltres podem utilitzar al poble. En aquest cribratge van sortir tots dintre de la normalitat excepte 2 (cosa que ens dona a entendre que el nostres valors llindars són molt sensibles però pocs específics i que potser hauríem de revisar-los per fer-los més ajustats).

A continuació, un cop el check general d'agudesa visual va acabar varen mirar un per un el fons d'ull amb prèvia dilatació de pupil·les mitjançant el col·liri pertinent.

Finalment la conclusió de tot el procés va ser que en Rithik s'havia de graduar ulleres i en Purushothaman s'havia de revisar un altre cop amb administració durant 3 dies dos cops al dia d'un col·liri d'atropina. Va haver una mica de problemàtica per fer entendre als pares del nen la importància d'aquest segon check però posant una mica de por al cos pel futur del seu fill (la nostra única eina per convèncer-los) van accedir a anar-hi el dissabte 23 d'agost. Així doncs, en Purushothaman s'haurà de graduar unes ulleres i el problema estarà solucionat. Pensem que perquè tinguin cura de les ulleres en el seu us i manteniment han de participar en la compra de les mateixes, que estaran subvencionades per Laia Foundation en un 50%.

La predisposició de tots els metges, metgesses i infermeres va ser excepcional quant a actitud positiva i fantàstic professionalisme. No només la dels membres del Rajan Eye Care Hospital sinó del nostre consultor, Julius Karunakaran, que en tot moment va estar pendent del procés agilitzant i ajudant en la logística de la revisió. Estem tremendament agraïts.

 
Associació VEDANTHANGAL SANGAM. Carrer Sant Pere, 112, 08911 Badalona (Spain), NIF G65523508. . info@laiafoundation.org