NOTÍCIES
08/09/2014
Valoració del camp de treball
FLM

Un any més hem tornat a organitzar el Camp de Treball a Vedanthangal, al sud-est de l'Índia amb voluntaris de Barcelona i Badalona.

Després de la selecció de voluntaris, degut a l’elevada demanda de sol·licituds, el grup ha quedat constituït per: En Juan (recent acabat del Batxillerat Alemany i que començarà l'any vinent una carrera universitària d’humanitats), en Pepe (estudiant de Cinema a ESCAC), laJessica (tècnica de laboratori a l'Hospital Germans Trias i Pujol i actualment estudiant Biologia ambiental a la UAB), l’ Ariadna (Estudiant de Medicina a HUGTIP), la Núria (professora de llengua catalana), l’Alba (Psicòloga) i en Jaume (estudiant de Medicina).

Els objectius que hem acomplert durant el Camp (des del 13 de juliol al 2 d'agost) són 5:

1) Fer un taller d’higiene als centres de reforç mitjançant una metodologia dinàmica i atractiva pels alumnes. L'objectiu és inculcar idees fonamentals de rentat de mans, dents i ús de sabates per evitar complicacions de salut derivades de la manca d'higiene.

La dinàmica del taller consisteix en representar un petit teatre cadascun dels enunciats que apareixen a unes cartolines que hem elaborat sobre: rentat de mans, rentat de dents i no caminar descalços, fent evident que no fer cas de la importància de la neteja porta a la possibilitat de patir molèsties i malalties a l’aparell digestiu i bucal, entre d’altres.
L’activitat és curta però amb l’ajuda dels professors dels respectius centres de reforç explicant perquè és fonamental una bona higiene a nivel de salut hem aconseguit que durant 45 min tinguin inputs en aquesta línia que poden ajudar a fer-los més conscients i responsables del seu benestar.

2) Revisar l’agudesa visual i realitzar el Cover-test i el Test de Hirschberg dels nens de la llar d’infants i, si es possible, d’algun centre de reforç. L'objectiu és fer un cribratge simple de problemes relacionats amb la visió que interfereixen a la tasca acadèmica i derivar-los, si és necessari, a consultes d'oftalmologia per ser estudiats.

Hem aconseguit detectar 11 nens problemàtics segons els nostres criteris (o bé per manca d'agudesa visual o bé per asimetria entre ambdós ulls). Aquests nens han estat revisat per doctors del Rajan Eyecare Hospital i ha resultat que només 2 requereixen ulleres graduades per solucionar els problemes de visió que pateixen.

3) Fer un taller amb els nens beneficiats de l’ajuda de l’escola Thau Sant Cugat per tal de obtenir algun producte fet per ells i de fàcil transport per entregar-los-el com a mostra directa d'agraïment.

Hem agafat un troç gran de tela blava alegre i sobre aquesta, els nens més grans han dibuixat les lletres “Vedanthangal tuition centre students 2014” i els més petits, amb les seves mans, han deixat la seva petjada d'agraïment al voltant de l'escrit.

4) Elaborar un reportatge en què quedi palesa la tasca de Laia Foundation i els seus integrants i beneficiaris per fer-ne difusió a través de reds socials.

Hem entrevistat a gent d’àmbits diversos. Els treballadors: en Lluís, director de Laia Foundation, en Yuvaraj, coordinador de projectes de la fundació, la Priya, supervisora dels centres de reforç i coordinadora d'un dels grups d'autogestió de dones que reben microcrèdits; la Fathima, cuinera dels voluntaris. I d'altra banda, naturalment, els beneficiaris: la Renuka, estudiant d'un centre de reforç, que va aprovar la selectivitat amb la millor nota de la seva promoció; la Kasthuri, que amb l'ajuda d'un microcrèdit va adquirir eines de fusteria amb les quals va muntar el seu propi negoci; o la Sambhavi, d'onze anys d'edat, que també estudia a un dels centres de reforç on nota que el seu nivell d’anglès, mates i tàmil ha pujat notablement.

5) Hem aconseguit pintar l’interior d'un centre de reforç de Vedanthangal especialment deteriorat, dels cartells que anuncien l'entrada de 2 centres de reforç, la llar d'infants i la casa de voluntaris. Tot plegat per tenir les instal·lacions ens bones condicions tant pels estudiants com pels voluntaris que venen d'estada en els camps de treball.

Així que podríem concloure que ha estat un camp de treball amb resultats molt satisfactoris, complet i amb un clima entre els participants excel·lent, cadascú aportant el seu gra de sorra per fer de l'estada una experiència inoblidable.

 
Associació VEDANTHANGAL SANGAM. Carrer Sant Pere, 112, 08911 Badalona (Spain), NIF G65523508. . info@laiafoundation.org